Français
- +Proposal:
- +The GPC supports prohibiting grocery stores from discarding edible food so food that would otherwise
- +be thrown out is instead used to feed communities in need. If food is no longer suitable for human
- +consumption, it should be used as animal feed when possible; otherwise as composting for soil
- +amendment.
- +
- +Objective:
- +The GPC will pass legislation that prevents grocery stores from throwing out edible food.
- +
- +Benefit:
- +This policy addresses the issues of food waste and hunger. Food that is being wasted in Canada can
- +be redirected to feed communities in need. Reducing the amount of food disposed of reduces Canada’s
- +GHG emissions, enhances food security and ensures that the energy associated with the food value
- +chain is not wasted.
- +
- +Supporting Comments from Submitter:
- +France has successfully implemented a ban on grocery stores wasting food, and it has been very
- +successful to date. Below are more details about that country’s case, as well as examples of smaller
- +scale Canadian efforts that could be expanded or learned from.
- +
- +In 2016, France became the first country to ban grocery stores from discarding or destroying unsold
- +food, instead mandating that they donate it to charities and food banks. Prior to passing this
- +legislation, grocery stores were throwing out food as it neared its expiration date, often locking
- +it away or dousing trash bins with bleach to prevent people from digging through their bins. Grocery
- +stores with a footprint of 4305 sq meters or more must sign donation contracts with charities. The
- +penalty for non-compliance is €3,750. Jacques Bailet, the head of Banques Alimentaires, a network of
- +French food banks stated that the law will help address a lack of meat and fresh produce in food
- +banks and alleviate food insecurity.
- +
- +https://www.theguardian.com/world/2016/feb/04/french-law-forbids-food-waste-by-supermarkets
- +
- +Nanaimo, BC has an organization called Loaves & Fishes community food bank which has partnered with
- +local grocery stores through an initiative called Food4U Food Recovery Program. This partnership
- +ensures perishable food that stores are throwing out is not wasted and instead is directed to
- +clients of Loaves and Fishes. This model could be replicated Canada-wide.
- +
- +https://www.nanaimoloavesandfishes.org/
- +
- +Flash Food is a Canada organization that has partnered with grocery stores nationwide to sell their
- +expiring products at a discounted price. It has been a highly successful venture, showing that
- +Canadians will eat food that is past its prime. Produce that does not have the perceived perfect
- +colour or shape is still edible. In 2019, Flash Food diverted 4.6 million pounds of potential food
- +waste from landfills, in the process feeding more than 110,000 families.
- +
- +https://www.newswire.ca/news-releases/flashfood-and-loblaw-divert-more-than-4-6m-lbs-of-food-from-landfills-in-2019-800439412.html
- +
- +Green Value(s):
- +Ecological Wisdom, Sustainability, Social Justice, Respect for Diversity.
- +
- +Relation to Existing Policy:
- +Add to current GPC policy.
Français
- +Proposition :
- +Le PVC soutient l’interdiction pour les épiceries de jeter des aliments comestibles pour plutôt en
- +faire profiter des personnes dans le besoin. Les aliments qui ne sont plus aptes à la consommation
- +humaine doivent, dans la mesure du possible, servir à de la nourriture animale, sinon, être
- +compostés pour enrichir les sols.
- +
- +Objectif :
- +Le PVC adoptera une loi interdisant aux épiceries de jeter des aliments comestibles.
- +
- +Avantages :
- +Cette politique aborde les questions du gaspillage alimentaire et de la faim. Les aliments
- +actuellement gaspillés au Canada pourraient être redirigés pour nourrir des personnes dans le
- +besoin. La réduction des quantités d’aliments éliminés permettrait de réduire les émissions de GES
- +du Canada, d’améliorer la sécurité alimentaire et de veiller à ce que l’énergie associée à la chaîne
- +de valeur alimentaire ne soit pas perdue.
- +
- +Commentaires d’appui de l’auteur.e :
- +La France a mis en œuvre avec succès une interdiction du gaspillage de nourriture dans les épiceries
- +et cette mesure s’avère très efficace à ce jour. Un complément d’information sur le cas de ce pays
- +est présenté ci-dessous de même que des exemples d’efforts canadiens à plus petite échelle qui
- +pourraient être étendus ou dont on pourrait s’inspirer.
- +
- +En 2016, la France est devenue le premier pays à interdire aux épiceries de jeter ou de détruire les
- +invendus alimentaires, en leur imposant au contraire d’en faire don à des associations caritatives
- +et à des banques alimentaires. Avant l’adoption de cette loi, les épiceries jetaient les aliments à
- +l’approche de leur date de péremption, les mettant souvent sous clé ou arrosant les poubelles d’eau
- +de Javel pour empêcher que des gens y fouillent. Les épiceries dont la superficie est inférieure à
- +4305 mètres carrés doivent signer des contrats de donation avec des organismes caritatifs. Les
- +infractions sont passibles d’une amende de 3750 €. Jacques Bailet, directeur de Banques
- +Alimentaires, un réseau de banques alimentaires françaises, affirme que la loi est importante pour
- +remédier au manque de viande et de produits frais dans les banques alimentaires et pour réduire
- +l’insécurité alimentaire.
- +
- +https://www.lesechos.fr/2018/02/gaspillage-alimentaire-la-loi-a-accelere-les-bonnes-pratiques-984231
- +( https://www.theguardian.com/world/2016/feb/04/french-law-forbids-food-waste-by-supermarkets )
- +
- +À Nanaimo, en Colombie-Britannique, la banque alimentaire communautaire Loaves & Fishes a établi un
- +partenariat avec des épiceries locales dans le cadre d’une initiative appelée Food4U, un programme
- +de récupération de denrées périssables. Ce partenariat évite que les denrées jetées par les magasins
- +soient gaspillées et les dirige vers les clients de Loaves and Fishes. Ce modèle pourrait être
- +reproduit à l’échelle du Canada.
- +
- +https://www.nanaimoloavesandfishes.org/
- +
- +L’organisation canadienne Flash Food s’est associée à des épiceries de partout au pays pour vendre
- +leurs produits périmés à prix réduit. Cette initiative connaît un grand succès et montre que les
- +Canadiens sont prêts à manger des aliments à peine périmés. Plusieurs produits dont la couleur ou la
- +forme ne correspondent pas aux normes de perfection sont tout de même comestibles. En 2019,
- +Flash Food a réacheminé 4,6 millions de livres de supposés déchets alimentaires des décharges; ils
- +ont contribué à nourrir plus de 110 000 familles.
- +
- +https://www.newswire.ca/fr/news-releases/maxi-et-flashfood-s-unissent-pour-reduire-le-gaspillage-alimentaire-et-la-facture-d-epicerie-883128687.html
- +
- +Valeurs des verts :
- +Sagesse écologique, développement durable, justice sociale, respect de la diversité.
- +
- +Lien avec la politique actuelle :
- +Ajout à la politique actuelle du PVC